Школа майбутнього. Чи змінять технології освіту?

Зростання технологій поступово змінює систему освіти – Отримання знань тепер простіше. По всьому світу сервіси допомагають учням шкіл швидше виконати домашні завдання. Актуальність підручників і рефератів поступово зникає. Сьогодні КОЖЕН користувач мережі може заглянути в Вікіпедію й отримати потрібну інформацію з безлічі джерел. Проблем з нестачею інформації немає. Швидше навпаки – ми спостерігаємо її надлишок. З формою виконання завдянь змінюються теж і вчителі.
Наприклад ще у 2017 році Microsoft випустила навчальний додаток для вивчення китайської мови. У ньому учень відповідає на короткі друковані та аудіоповідомлення викладача-бота в чаті. Однак, цифровий вчитель Microsoft – Це не черговий чат-бот. Закладення в его алгоритм штучний інтелект аналізує ВІДПОВІДІ користувача і підбирає потрібне навантаження для его навчання. Імітувати реального співрозмовника цифровому вчителю допомагає та інтерфейс програми. Він схожий з популярним в Азії месенджером WeChat.

Але на цьому прогрес не зупиниться. Сьогодні більше йде мова про чат-боти в освітньому процесі як про звичайну практику.
Викладачі шкіл та університетів, репетитори та віддалені вчителі сьогодні допомагають зібрати потрібні знання в голові учня, але й вони не нехтують електронними помічниками. Викладач університету Джорджії використовує як помічника чат-бота, який відповідає студентам в окремому навчальному каналі. Професор Ашок Гоєль завантажив своєму помічніку чат-боту Джил Уотсон, 40 000 повідомлень з форумів для підбору правильної відповіді. Алгоритм допомагає учням з вирішенням не лише домашніх завдань, але й дозволяє проводити позакласні заняття за допомогою смартфону. Сьогодні боти подібні Уотсон впроваджуються в універсітетах по всьому світу. Один з таких – BI Norwegian Business School в Осло.


А розроблення MIT Media Lab робот Tera знаходить індивідуальний підхід до учня.  У Массачусетському університеті студенти вчать іспанських слів за допомогою навчальної гри на планшеті  разом з роботом Tega. Навчаючи не як учитель, а, скоріше, учень-одноліток, він заохочує учнів, надаючи підказки, коли це необхідно та навіть сумує над нецікавим завдання разом з ними.  
Сучасні сервіси віддаленого навчання також змінюються впроваджуючи нові технології. Duolingo використовує власного бота в навчанні іноземних мов. Ставлячи питання чат-боту, учень швидко отримує просту відповідь. Всупереч тому, що такі рішення на сайті з’явилося зовсім недавно, вже розробляються технології набагато біль досконалі. Під невпинним тиском розвитку штучного інтелекту, стандартні навчальні чат-боти також можуть залишитися в минулому, як і заняття з репетитором.

Ми поступово переходимо до етапу навчання людини, під час якого машини, штучний інтелект беруть на себе роль не лише інструменту навчання, а і його “суб’єкту”, тобто стають “вчителями”.

Чому це відбувається?

Наприклад.
У слаборозвинених країнах існує проблема з нестачею кваліфікованих вчителів. З дослідження PISA бачимо, що в Бразилії заледве третина вчителів пройшла навчання в середній школі, а в Мексиці 70% не пройшли «Національну перевірку вчителів». У таких багатомільйонних країнах, як Китай, Японія та Індія кваліфікованих вчителів також не так багато. Брак викладачів – лиш один з аспектів. Традиційно в школах і університетах застосовують підхід, заснований на одному рівні викладання. Але студенти вчаться по-різному. Хтось засвоює матеріал після одного уроку, а комусь варто повторити правило кілька разів. Отже, існує потреба в ідентифікації таких учнів вчителям, що часто важко вдається вчителям через навантаження. Розробник онлайн-платформи для навчання математики Third Space Learning запустили алгоритм, котрий аналізує дані взаємодії учнів з викладачем з безлічі уроків. Вважається, що штучний інтелект зможе персоналізувати заняття так, щоб “відстаючі” “підтягнулися” за більш “спритними”.


Другим аспектом впровадження штучного інтелекту в систему освіти є доступність навчання.
Так, так це досі актуальне питання в країнах третього світу. За допомогою впровадження новітніх технологій освітні організації планують скоротити витрати на оплату праці викладачів щонайменше на третину протягом найближчих п’яти років.

Індивідуальний підхід до кожного – ще один з аспектів, котрий варто взяти під увагу.
Учні в школах, Які Використовують персоналізоване навчання, домоглися більшої успішності. Індивідуальний підхід вчителя до кожного учня допомагає не просто швидше засвоїти матеріал, а й навіть полюбити сам процес навчання.
Кращі вчителі, як правило, шукають підхід до кожного індивідуума. Легко втратити учня нудною лекцією. Хороший педагог не просто читає з підручників, а надихає і пробуджує інтерес. Як приклад, герой Робіна Вільямса з фільму «Суспільство мертвих поетів».
В сьогоднішній системі освіти в школах й університетах, вчителям не вдається приділіть більше часу одному окремо взятому учневі. У середньому, в навчальних класах світу навчаються 30-40 осіб. Якщо впроваджувати індивідуальну освіту сьогодні, то будуть потрібні десятки або сотні нових вчителів для однієї установи. Також, це не дасть впевненості в тому, що вони знайдуть підхід до кожного учня. Сьогоднішнє використання чат-ботів й електронних помічників вчителями лише частково полегшують засвоєння матеріалу. Персоналізований учитель зі штучним інтелектом націленій на аналіз кожного, знаходячи підхід для продуктивного навчання. Розробник з Microsoft вже виділяють індивідуалізацію, як особливу навичку “учителів” зі штучним інтелектом.

Отже, судячи з тенденцій освітнього процесу, ми з вами станемо свідками “революції” у підході до вартості та якості освіти.

Спостерігай за новинками онлай освіти разом із Skilsful .


Будемо ряді вашим коментарям

      Залишити відгук

      skilsful.com
      Logo
      Enable registration in settings - general
      Порівняти курси
      • Total (0)
      Порівняти
      0
      Loading...
      Shopping cart